RSS Feed

R.e.Z.e.K.i

hmm..baca blog kawan-kawan majoriti tulis pasal 'daily life' diorang. jadi nak kongsi sikit

pengalaman duduk negara orang nih..hehe



nak dijadikan cerita, adalah satu hari tu, aku on da way balik masjid.Masjid ar-rahmah,

ganbi(dekat) syari' galak.tiba-tiba on da way jalan tuh, kena tahan dengan ada sorng mamat

arab nih.,



mamat arab : enta malizi(kamu malaysia) ?

mamat malizi : aiwah, ana minin malizi (ya, saya dari malaysia)


mamat arab : enta kuliyyati tib fi gama'ah al mansoura (awak kuliyah perubatan di univ

mansoura) ?


mamat malizi : aiwah(ya)


dan dipendekkan cerita tiba-tiba mamat arab ni tanya


mamat arab : ana aiz khut enta i'syrin genih mumkin(saya nak bagi kamu 20 genih)?


lpas tuh mamat malizi ni x phm sangat, tapi buat-buat paham.


mamat malizi : la, ana mushfulus.(x, saya x bwk duet)

tiba2 arab tu cakap aku x phm and die ulang blik ap die ckp.hahha..malu aku...ehh..malu mamat

malizi tuh...barula phm..die nak bg ak 20 genih dalam (RM 14)..igtkn die nk pau 20

genih..cuak2x..




pastuh mamat malizi ni pun dengan rasa rendah diri+terkezut, lantas menolak.lalu mamat malizi

berjalan pulang dengan tanda tanya+merasakan betapa rezeki ini bukanla satu perkara yang

mampu dicaturkan oleh kuasa biasa yang terbatas kemampuan.





satu lagi time lpas solat gek.tp kt masjid firdaus.hbs2 solat pk cik sbelah ni ckp

uncle arab : ba'da solat sunat raka'tain, ishtanna syuwaiyyah(lpas solat sunat, tunggu kejap)

malizi blur : aiwah(sambil muka cuak)




mana x cuak beb, dh la ak x knal, tbe2 sruh aku tnggu..ehh..tbe2 sruh mamat malizi blur nih

tnggu..



pastu ak pun lpak la dgn bebrpa org budak m'sia..tbe2 pk cik td pun dtg la..die salam kitorang

sambil cium pipi+siap ad bunyi lagi, ni memang budaya diorng.hbs tuh die tnye la nama dll.



tbe2 die bwk kluar dr beg plastik hitam die...aish baladi(roti bese), halawa(manisan) dan

gibna(keju)..mak aiii..pokono arab nihhh....kitorng punya la x nak amek..



sbb kalu tgk dari segi pakaian die pun..dh tahu die ni bukanla org yang senang..walaupun die

mudir sekolah..gaji diorng sgtla sikit kalu nk dibndingkn dgn gaji guru besar di m'sia...tp bila

kitorng tolak pmberian die..die ckp apa..ni haa...


"aku cinta kamu kerana allah..muslim sesama muslim itu bersaudara, ibarat satu badan,saling melengkapi.jadi, aku suka makan roti, jadi aku bagi roti ini pada kamu sebagai aku cinta pada kamu.rezki ni dari allah.allah boleh bagi dan tarik bila2 masa."


Rasa terharu lagi hiba dalam diri, bagaimana pertemuan singkat, tetapi atas dasar akidah,

mnusia itu berkorban demi saudara mereka.Adakah mampu diri ini berkorban apa yang menjadi

kesukaan diri..???

indahnya bila akidah diyakini dipraktik dalam dunia nyata bukan sekadar pengtahuan teori bagi melengkapkan diri dengan bekalan pengetahuan.




ni la pk cik arab tuh,.nama die abu bakar..


5 comments:

faza4peace said...

subhanallah...

Muhammad Ijam said...

masya allah...

uhuhuhu...

chop2,bdak malizi tuh ngan hg x same ke??
aparaaa....

ibnusarha said...

masyaALLAH...bdk malizi makin kurus nampak....makanan mesir sik sedap ka??? hehehehe...

--kucIngbUngE-- said...

waa..real story rupenye ea..ustaz ktorg ritu ade cite,,igtkan dye maen2..huhu
awat x pnah ade makcik nk bg ak 20 gnih ea??hahah

Hazwan said...

aku dh agak hang mesti kuruih skit