RSS Feed

aku berlian ???


hmmm...

lme x mnulis,so nk mula blik la nii...

dimulakn dgn lafaz basmalah,..

ok..berlian..setelah lama menilai dan membuat pmrhatian,seperti yg kita tahu,berlian sgtlah bernilai,mahal,memukau,dihargai dan ber bagai2 perkataan yg sesuai dgn mata2 yg melihat.

sebut ttg berlian, bila melihat perjalanan hidup berlian ini, dia(penulis wakilkn berlian dgn dia) lahir dr sekelompok unsur yg pada awalnya hnya lah sekadar debu, atau apa2 yg tidak bernilai,.mngotori ruang2 sedia ada,senang kata hanya pemandangan yang menyakitkan mata..

tetapi,tidak disangka2,setelah sang carbon ini,ditekan oleh persekitaran yg ada,dihimpit oleh masyarakat sekeliling,dan proses ini memakan masa yg sangat panjang..yang pasti hnya sang carbon yg bnar2 tabah,sabar,dan optimis dalam mnjalani proses yg brulang2 shja dpt mnjadi dia si BERLIAN

kalu nk tau berlian ni bukan la calang batu.. kita tgk sket sifat2 dia k..

-Mineral yg terkeras di dunia(so sgt2 kebal dari tekanan dll)
-Daya tahan suhu yg sgt2 tinggi
-Ikatan antara atom yg sgt2 kuat
-Sgt2 tajam bila dibentuk dengan baik
-Sungguh bernilai d sisi masyarakat

amacam terliur x??dan untuk pengetahuan kwan2,,lombong2 berlian ni byk di South Africa dan nak tambah lg input..kbykan lombong2 ni dikuasai satu bangsa yang paling byk diturunkan Nabi2 yg hebat2..sape ek kaum tuh..Kaum Yahudi la..

ok2..mesti sume pelikkan..apehal tulis pasal berlian x tntu pasal nih..nk jadi tauke berlian ke?ke nak bukak lombong berlian..

kawan2..begitu la manusia bergelar insan..sedarla kita ini dulu datangnya dari setitik air yg kotor yakni air mani..rujuk(surah al-a'laq)dan asal manusia ini hnyala dari tanah yg langsung tidak bernialai.tetapi dgn zat yg maha kuasa bermulanya dari rahim sang ibu perkembangan air mani tadi mula berubah sifat yang akhirnya lengkaplah menjadi manusia yg ditunggu oleh insan disekeliling sang ibu.rujuk surah.. ayat..

Setelah melihat sirah nabi2 dan sahabat2 dapatla saya kaitkan berlian dengan kelahiran manusia bukan sahaja setnding dgn brlian malah lebih bernilai..knape??

Bila sesorang itu ditekan dan hidup dalam serba kekurangan dan penuh dengan ujian maka ia akan melahirkan insan yg sangat2 belajar erti kehidupan.

Sangat bijak dalam mnyelesaikan maslah.Dia akan datang dengan berbagai2 pnyelesaian.Mnjadikan dia kreatif,kritis dalam mnghadapi rintangan yang kadang2 datang tanpa diduga dan badai yang masih belum pasti bentuknya

Kesusahan juga mnjadikan dia sgt2 survive dalam khidupan..hmmm so x mnjadikan alasan susah hidup ini sebagai pnghalang dalam kehidupan..k..slamat menilai..to be continue..